Från integration till mångfald

Det är många som talar om integration i vårt samhälle. Underförstått handlar detta om den kategori av människor som vi ofta tänker på som invandrare. Och jag har ofta undrat, vem är det som skall integreras egentligen? Vad betyder det att vara integrerad? Vem är integrerad? När är man inte integrerad? Vilka ’svenskar’ är det som är integrerade? Vilka är det inte?

Vad är det som gör att frågan om integration egentligen är så viktig i vårt samhälle? Jo givetvis för att frågan handlar om inkludering, rätten att få känna sig delaktig, att vara en röst i samhället. Men hur skapas det? Handlar integration enbart om de ekonomiska aspekterna, dvs människors rätt att få ett arbete, att utgöra en del av arbetsmarknaden – eller handlar det om någonting mer?

Regeringen skriver följande: ”Integrationspolitiken omfattar frågor om allas lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter oavsett etnisk och kulturell bakgrund. Den omfattar också nyanlända invandrares etablering på arbetsmarknaden och i samhället, ersättning till kommunerna för flyktingmottagande, urban utveckling och svenskt medborgarskap.”  Här är det tydligt att fokus är på ’dom’ istället för ’oss’.  Insatser finns i former av etableringslotsar, reformer för att öka delaktighet på arbetsmarknaden, samordning av etableringsinsatser, men viktigt att lyfta fram här sägs även något om en gemensam värdegrund. De strategiska insatserna kan riktas in mot sju olika områden och ett av dessa lyfter fram vikten av ”en gemensam värdegrund i ett samhälle som präglas av mångfald.”

Frågan är i vilken utsträckning som vi överhuvudtaget pratar om vad det betyder? Vad betyder det att vårt samhälle är ett mångfaldssamhälle? Hur skapas det i den konkreta vardagen? Det finns många konsulter och projektverksamheter som gör ett gediget arbete på detta område, dock med fokus på ’de andra’ istället för att förändra attityder hos majoritetsbefolkningen, som handlar om allt från synen på invandrare till sexuell läggning. Det är först när jag kan se min egen mångfald, inom mig som jag kan möta den i samhället.

För dig som arbetar med dessa frågor, antingen som anställd eller egen företagare, har jag nu skapat en särskild FB grupp. Låt mig veta om du vill vara med. Tillsammans är vi starkare!

En reaktion på ”Från integration till mångfald

  1. Maria is telling me that her country, the one that led the charge into equality, has now accepted diversity to the point of seeing their recent immigrants as curiosities, at best. The toll of time, and socialist policies, may have induced a numbness and reluctance in the general population’s will to either accept or vocalize their aversion to the immigrant’s obvious personality differences. In my own United States, the population’s ideas towards the recent immigrants, however divided, is quite audible.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.