Ett brev till alla kvinnor (publicerad på internationella kvinnodagen 2019)

Idag är det internationella kvinnodagen. Vad är det för någonting som vi utifrån SCBs statistik kan lära oss om jämställdheten mellan kvinnor och män? I det följande skall jag beröra utbildning, sysselsättning och stress för att avslutningsvis tala om vad som egentligen hindrar kvinnor att nå den framgång de vill se hända.

Statistiska skillnader mellan kvinnor och män

På högskolan går det fler kvinnor än män. Av alla examinationer 2017 utgjordes 64 procent av kvinnor. 36 procent var män. Det visar sig att även i grundskolan gör kvinnor bättre ifrån sig än män. Tjejers betyg är högre än killarnas både i årskurs 9 och på gymnasieskolan.

När det gäller högre utbildning så är det enbart de med inriktning mot teknik och tillverkning som fortfarande domineras av män. Sedan 1970-talet har man dock sett att andelen kvinnor som examineras inom teknik och tillverkning ökat från 10 till 35 procent.  På alla övriga utbildningar är kvinnor i majoritet.

I ett internationellt perspektiv har Sverige en hög sysselsättningsgrad både bland kvinnor och män. Skillnaden finns framförallt mellan de som är födda i Sverige och annat land (dvs utrikes födda). Denna skillnad är större mellan kvinnor (89 resp 76 procent) än män (87 resp 67 procent). Samma sak gäller för arbetslöshet där 32,5 procent av utrikesfödda kvinnor är arbetslösa till skillnad mot 25,9 procent av männen.

I genomsnitt så har kvinnor lägre lön än män, även om skillnaden minskat något. Skillnaderna handlar om att kvinnor och män arbetar med olika saker och i olika sektorer. Man skulle kunna säga att statistiken är ett uttryck för hur samhället har formerats. De sektorer där kvinnor arbetar har rent historiskt värderats lägre, även om där kanske börjar märkas en skillnad. Exempelvis skulle det i dagens samhälle kunna betraktas som en framgångsfaktor att vara utbildad sjuksköterska.

Kvinnor arbetar mer deltid än män, tar ut merparten av föräldrapenning- och VAB dagarna, samt har fler sjukdagar än män. Sammantaget genererar detta i en lägre inkomst än män viket i slutändan leder till en lägre pension.

Anledningen till att kvinnor har fler sjukdagar än män kan bero på deras stressnivå. Det visar sig att kvinnor oroar sig mer än män. De upplever sin hälsa som sämre, samt är mer stressade än män. Detta börjar redan i den tidiga åldern då 30 procent av flickor i åldern 12-15 år säger att de upplever stress till följd av läxor eller prov i jämförelse med 16 procent av pojkarna. Det visar sig att denna stress även ökar med åldern.

Har vi verkligen fått ökad jämställdhet?

Rent teoretiskt kan det synas enkelt att tala om jämställdhet. Vi kan betrakta detta utifrån olika psykologiska behov. Vissa kvinnor vill ha utveckling och bidra till världen. De vill förverkliga sig själva. Oftast gör de detta genom arbetet.

Sedan finns det kvinnor som inte ser att arbete är uttryck för det egna självförverkligande – kanske det snarare är barnen eller familjen – de ifrågasätter varför de inte skall få ha rätten att vara hemma. En av mina tidigare coachingklienter, en tongivande feministisk förespråkare för jämställdhet berättar för mig om sin ångest över att ha ’förhandlat’ bort hälften av sin föräldrapenning. Som hon själv säger:  ”det är skillnad mellan teori och praktik – allt som jag trodde på tidigare har ställts på sin spets med att jag fått ett litet barn som behöver mig – idag är det självklart att jag vill vara hemma så mycket som möjligt.”

Inför internationella kvinnodagen 2013 gjorde LinkedIn en studie där de undersökte huruvida kvinnor är nöjda med sin karriär. En av de viktigaste faktorerna för kvinnors känsla av framgång, handlar om att finna en balans mellan arbete och privatliv. Det visade sig dock att svenska kvinnor är mindre nöjda i jämförelse med kvinnor i de andra 12 länderna som deltog i enkäten.

Ett uttryck för detta menar jag kan vara att förväntningarna hos svenska kvinnor är högre. Därför blir besvikelsen också större när man upplever att man inte har samma möjligheter som män.

Från ’romantisk kärlek’ till självförverkligande

Man skulle kunna säga att kvinnor har gjort ett skift från tanken om den ’romantiska kärleken’ och tillhörighet till  självförverkligande. Kvinnor vill inte enbart ha framgång, status och mer saker. Vad de söker efter är självförverkligande. De vill ha ett yttre liv som är en spegelbild av våra inre möjligheter. Det är vad som har styrt mitt eget liv och jag vet att det är massor av kvinnor som längtar efter precis samma sak.

Just nu befinner vi oss i en tid av omvandling. Sättet vi arbetar på förändras. Robotar och AI kommer att ta sig in på våra arbetsplatser. Tekniken gör att allting förändras. Så även hur våra relationer ser ut. I dagens teknologiska värld är det lätt att finna alternativa partners. Saker och ting rycks upp för att omskapas på nytt.

Min erfarenhet av att coacha självförverkligande kvinnor är att de söker någonting nytt i relationen med en eventuell livspartner. Jag säger eventuell för det är helt klart att de hellre är själv än har någonting som de uppfattar som ’mediokert’. I allt detta uppstår förvirring inte enbart hos männen som inte har hängt med i tanken om utveckling och egenväxt, utan även hos kvinnorna själv – ”hur skall man kunna hitta den där livspartnern?” Detta är en fråga som inte minst är aktuell hos de kvinnor som själva har passerat familj, äktenskap och barn och intuitivt förstår att livet måste handla om någonting som ser annorlunda ut…

Jag menar (i samklang med Dalai Lama) att det är kvinnor som grupp som är gjorda för att ta ett steg framåt och vara den katalysator till förändring och transformation som sker, inte enbart lokalt utan också globalt. Det är kvinnor som kan skapa förändring i det stora och det lilla. Aldrig tidigare har kvinnor haft så mycket kraft och potential. Eller snarare getts tillåtelse att få äga den kraften och potentialen utan att bli brända på bålet. Det sker tack och lov inte idag. Därför handlar det största problemet idag – faktiskt om oss själva.

Vad som egentligen hindrar kvinnor

De största hindren för kvinnors självförverkligande i ett samverkande samhälle som även inkluderar män, måste innebära en nydaning även för kvinnor. I bemärkelsen att de :

  • tror på sig själv
  • kan se sig själv i spegeln med kärlek
  • släppa taget om skam och skuld
  • förstå sina behov och begär, kan ta ansvar för dem
  • kan kommunicera vad de vill klart och tydligt utan emaskulering
  • kan vara i kontakt med det dom vill skapa
  • förstår sina inre dolda blockeringar som hindrar dem
  • har modet att kliva in i sitt ledarskap

Men dessa ord önskar jag dig en härligt internationell kvinnodag!

Prenumerera på mina nyhetsbrev och bli den första att veta om nästa blogginlägg. Få dessutom en kurs om dina undermedvetna blockeringar gratis. Signera upp här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.