Självbestämmande teori och motivation

Under veckan har jag deltagit i den sjätte konferensen av självbestämmande teori – self-determination theory. Teorin har närmare 50 år på nacken och är utvecklat av Deci & Ryan i ett antal olika teorier. Man skulle kunna säga att den utgör mainstream inom den forskning som ägnar sig åt motivation. Genom årens lopp har den bevisats om och om igen på många olika områden, från ohälsa, till sport och studenters motivation och mycket mer.

Under veckan har jag lyssnat på många olika presentationer och föredrag som framförallt betonat tillämpningen av självbestämmande teorin.  Tyvärr är det ett fåtal som visar på praktiserandet. Vissa forskare har talat om vikten av att tänka vidare, men få har gjort det. På detta vis utgör mitt paper på titeln ”My Needs May Not Be Your Needs” en innovation i tänkandet både för vetenskapen och självbestämmande teorin. Helt enkelt för att den utgår från nya utgångspunkter som är helt nya från teorin.

När vi talar om att utgå från teori, så formulerar vi hypoteser som prövas mot verkligheten. Det kallas deduktion. Som en av mina MyNeeds-kollegor sa – ”Jag är glad över den metodundervisningen jag hade på universitetet. Utan den hade jag inte förstått detta.” Ofta i mötet med studeter så stöter jag på just denna fråga; ”varför skall vi ägna oss åt metod?” Det är svårt att förstå och svårt att relatera till. Men utan någon som helst bakgrundskunskap i metod så skulle det vara svårt att förstå någonting från en kvantitativt orienterade konferens.

Min egen forskning skiljer sig dock då den har en induktiv prägel. Dvs istället från att utgå från teori så har den haft en mer sökande prägel i förståelsen av det som studeras. Du kan lära mer genom att lyssna på min presentation nedan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.