Fem drivkrafter som motiverar oss…

Enligt Dr.Taibi Kahler så finns det fem drivkrafter som motiverar oss människor. De fem motivatorerna har skapats genom vår barndom, i transaktioner med våra föräldrar, lärare och andra vuxna. De påverkar oss fortfarande som vuxna i vad som betraktas som ett framgångsrikt vuxet beteende.

Men samtidigt så utgör de roten till att förstå dysfunktionellt beteende. De betraktas inom drivkrafter inom fältet av transaktionsanalys, en kommunikationsteori från 1960 talet som utgår från Erik Berne. Den säger att vi människor agerar utifrån tre Ego-personligheter: vuxen, barn eller förälder. När vi kommmunicerar med andra personer är vi i transaktion, ofta utifrån våra fem olika drivkrafter. Detta tar sig uttryck i vad som inom transaktionsanalysen kallas för script, dvs spel som vi spelar utan att veta om det som baserar sig på vår djupaste önskan om tillhörighet.

Men drivkrafterna är också tydliga som motivatorer för sig själva. Om vi inte har koll på dem och vet när vi skall sluta, så resulterar dom i dysfunktionellt beteende som kan utmynna i stress och utbrändhet. De fem drivkrafterna presenteras i det följande.

Var perfekt

Det symptomatiska med att vara perfekt är att det är en omöjlig standard att hålla i sitt liv. Den driver dig mot att ständigt förbättra dig själv mot ökad excellens. Det här gör att man blir hårt arbetande för kunna leverara och skapa framgång i allting som man gör. Samtidigt som man säkert åstadkommer stora saker så sker det på bekostnad av att ständigt överleverera och förvänta sig samma sak av andra. Det blir svårt att sätta punkt för ett projekt, eftersom man kan ständigt förbättra.

Var stark

Denna drivkraft innebär att man inte kan visa sig sårbar, utan måste vara stark. Det här är den bästa arbetskraften då den tar på sig allt mer arbete utan att klaga. Det finns en enorm genorisitet att hjälpa andra före sig sälv. Det är svårt för dessa personer att kunna vara närvarande, att kunna känna och prata om känslor. På samma sätt som man själv känner sig stark och osårbar så upplever man ett förakt för dem som visar känslor. Problemet som man inte har förstått är att eftersom man själv har alla känslor nedträngda under ytan så kan de spruta ut i ilska vid ett okontrollerat tillfälle.

Skynda på

Denna drivkraft liknar den tidigare genom att hela tiden arbeta hårdare. Det är så mycket som skall göras, men så lite tid. Vad man än gör så hinner det aldrig bli tillräckligt. Det här skapar ett otåligt beteende som gör att man hela tiden skyndar på och man kan bli väldigt arg på dem som sinkar tiden. Även om man är tidsoptimism, så är man ofta oerhört effektiv att leverara mot bestämda tidsfrister.

Var snäll mot andra

Denna drivkraft handlar om att göra andra människor glada och lyckliga,  så till den grad att det oftast sker på bekostnad av sig själv. Det är oerhört viktigt att få en bekräftelse från andra människor att man har gjort ett bra arbete. Om man inte får något erkännande så känns det som man har misslyckats. Det här gör att man kan bli orolig runt andra människor och hela tiden söker deras godkännande. Det är svårt att hantera auktoriteter. Av naturliga skäl är denna drivkraft också tecken på konfliktundikande och har svårt att säga nej.

Försök hårdare

Den här drivkraften bottnar i ett dåligt självförtroende, vad jag än gör är det aldrig tillräckligt. Sätter höga mål som de ofta inte kan möta i verkligheten. Attraheras till hela tiden åstadkomma mer och bättre. Antar gärna utmaningar, då det innebär att den får försöka visa vad den kan. Men den känner sig aldrig nöjd med vad den har åstadkommit. Även när den får beröm, så har den svårt att ta emot. Det finns en rädsla att avsluta saker då det kan betyda att man blir sysslolös och inte kan arbeta hårdare. Det kan finnas en massa försök här, utan att det blir konkreta resultat.

Konsekvenser av dysfunktionellt beteende

Dessa  fem drivkrafter kan specifikt skapa dysfunktionellt beteende som tar sig uttryck som stress, oro, rädslor, känslor av otillräcklighet, även fysiska och psykiska utmattningssymptom. Det här är inte helt ovanligt hos högpresterande framgångsrika kvinnor.

Det är därför inte underligt att många högpreseterande kvinnor kan ha svårt med relationsslivet. Det här är en fråga så intressant att den förtjänar ett eget blogginlägg där jag beskriver konsekvenserna av de fem drivkrafterna på relationslivet.

Källa:

Kahler, T. (1975) Drivers – The Key to the Process Script. Transactional Analysis Journal, 5:3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.