Perception: kan du se kantarellerna?

Posted on Posted in Blogg, Kommunikation, Medvetenhet

I höst har jag haft min kantarelldebut. Det är första gången jag har plockat svamp i skogen. Det var en helt otrolig känsla att efter hela sitt liv, hitta en ny mening med att gå i skogen. Helt enkelt för att jag lärt mig SE kantarellerna.

Det som slog mig var att det är precis på detta sätt som MEDVETENHET fungerar.

Först måste vi få kunskap, kännedom och/eller erfarenhet om det nya som är möjligt. I mitt fall med kantareller så visste jag att kantareller finns, men eftersom jag aldrig plockat dem så kunde jag inte heller hitta dem. När jag nu börjat lära mig se hur  kantareller ser ut i skogen, så kan jag börja känna igen dem även på andra ställen.

Jag har öppnat min PERCEPTION så att jag kan se mer. På det viset kan jag själv från och med nu ge mig ut i skogen och leta efter kantareller, helt enkelt för att:

  1. Jag vet var jag skall leta efter dem, dvs i vilken typ av skog som kantareller kan förväntas växa.
  2. Jag vet hur de ser ut där de växer, vilket betyder att jag numera vet vad som skiljer dem från andra svampar som vi inte vill äta upp.

Det här berättelsen kan för dig se ut som en kunskap som är helt självklar, helt enkelt för att du har plockat kantareller i hela ditt liv. Men det som är självklart för en person, behöver inte vara det för andra.

Det är på detta sätt som vi kan berika vårt liv, genom att skapa oss mer kunskap som leder till ökad medvetenhet som på olika sätt kan berika vårt liv. Man skulle också kunna säga att genom att lära mig se kantareller så öppnade jag upp min perception. Jag började se det jag tidigare inte hade erfarenhet utav.

Ju mer du öppnar upp din perception, ju öppnare blir du till förändring. Perception hänger ihop med att förstå hur din förmåga att associera kan förbättras och hur det leder till ökat öppenhet. Detta har jag skrivit om i en tidigare artikel. Öppenheten gör att det är lättare att lära sig nya saker, att förstå andra människor, att bejaka istället för att säga nej. När du har sådana personer i din omgivning så blir ofta allt mycket lättare då människor som säger JA bidrar till kreativitet och nytänkande.

Men precis som jag berättar av min erfarenhet av kantareller, det behövs oftast en guide in i den nya förståelsen. Visst hade jag kunnat leta efter kantareller själv, men det är någonting helt annat att vara ute och gå med en person som pekar och visar, här finns kantareller.

På samma sätt är det att vara en växande människa som helar tiden förändrar sin medvetenhet. Eftersom medvetandet hela tiden kan utvecklas så behöver du hitta, vart växer du härnäst? På det viset behöver vi alla som intresserar oss för ökad medvetenhet vara nyfikna för att se var vi växer härnäst. För en del sker det i relation med en livspartner. Vad medvetna relationer betyder har jag skrivit om här. 

 

Det är samma sak som händer i coaching. Din perception förändras genom att du får frågor som gör att du börjar reflektera över dig själv på ett nytt sätt så det skapar en ny medvetenhet. Det öppnar helt enkelt upp dina sinnen. På andra sidan får du bättre underlag för att kunna ta nya typer av beslut och skapa dig ett nöjdare och gladare liv där du styr istället för att lämna det åt omständigheter. Deltagare i 30dagars programmet tas in i ny medvetenhet som bidrar till ett självreflekterande ledarskap. Läs mer om programmet här. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.