Hur skapas social förändring?

Begreppet ’social förändring’ är mångtydigt. Som doktor i sociologi är det en av de frågor som intresserat mig. Hur skapas ett samhälle i balans? Hur skapas community? Hur får man människor att känna att de hör samman? Vilka är samhällets utmaningar? Bilden här bredvid är från min resa till Macchu Pichu i Peru. Inkasamhället kunde verkligen hantera olika nivåer av medvetenhet som även inkluderade det spirituella, även synligt i deras samhällsbyggande.

Som sociolog intresserar man sig för människan i samhället och ser det utifrån dess olika nivåer, mikro (på individplan), meso (på organisationsnivå) och makro (på en övergripande samhällsnivå). Nedan en text som fördjupar förståelsen av vad samhällsförändring egentligen innebär som ett akademiskt begrepp.

Progressiv samhällsförändring sker genom att påtagliga förändring skapas på en systemnivå.  Att det sker konflikter mellan olika maktinnehavare inom ramen för systemet är oundvikligt. Sociala förändringsorganisationer bidrar på så sätt att de har kraften att organisera, utbilda och mobilisera.

Att skapa en progressiv social förändring utgör en grundläggande demokratisk ambition. När det är som bäst deltar en mångfald av personer, utifrån olika bakgrunder, sexuella läggning och funktionsförmåga i syftet att utveckla kreativa lösningar till det som uppfattas som sociala problem.

Enbart pengar leder inte till förändring, inte heller enbart individer. När människor från olika organisationer möts och skapar ett gemensamt fokus, kan social förändring hända. När ett flertal organisationer arbetar tillsammans för ett gemensamt mål, skapas en rörelse som i sin tur kan resultera i förändring. Detta fenomen har jag särskilt studerat genom att följa olika EU finansierade projekt som skulle samverka kring mottagningen av nyanlända. Här hittar du dokumentationen från forskningsprojektet, som finansierades av Tema Asyl och Europeiska Socialfonden.

På ytan kan det se ut som aktiviteter kopplade till social förändring utmynnar i en spontan energi som sveper med sig ett antal människor som kräver någon form av förändring. I verkligheten är sociala rörelser uttryck av noggrann organisering, massiv offentlig utbildning och hållbar argumentation, ibland inspirerad av det samarbete som skett mellan olika sociala grupper (etnisk, kön, klass).  Sådana rörelser är drivna av en mänsklig energi, intelligens och mod såväl som pengar.

Social förändring kan organisera sig på följande sätt:

– Byggandet av en community baserad respons som omfattar många istället för lösningar som riktar sig till ett fåtal individer och lämnar resten av det sociala problemet intakt

– Förändring av attityder, beteenden, lagar, politik och institutioner för att bättre reflektera värden av inkludering, rättvisa, mångfald och lika möjligheter

– Insisterandet på ansvarighet och respons från samhälleliga institutioner, vilket inkluderar stat och kommun, större organisationer, universitet och andra enheter vars politik och handlingar påverkar levnadsvillkoren hos de berörda, antingen detta sker lokalt, nationellt eller internationellt

– Expansion av demokratibegreppet i dess innebörd och praktik för att också involvera de som är närmast berörda och låta dem vara med och bestämma lösningar

Frågor: Vilken social förändring skulle du vilja se hända? På vilket sätt bidrar du till att skapa social förändring? Finns det någonting som hindrar dig från att medverka?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.