Positiv psykologi – studiet av lycka

Idag lyssnade jag på en föreläsning om positiv psykologi av Stewart Donaldson från Claremont University i Kalifornien. Begreppet stötte jag på första gången för tre år sedan under en resa i Boston där vi studerade undervisning i socialt entreprenörskap. På campusområdet fanns en liten bokhandel. Jag såg bokens titel direkt – ”Positive Psychology”. Det var då jag fick den pusselbit som saknades, nämligen att alla de erfarenhetsbaserade kurser och utbildningar som jag under de senaste åren ägnat mig åt, de blev samlade i en teoretisk och vetenskaplig grund. Nog för att jag visste att den fanns, men jag hade s a s aldrig tidigare sett det samlat i en dokumentation. Det kändes som att cirkeln var sluten. Här var ingången till att vetenskapligt förstå vad som styr behovet av personlig utveckling.

Personlig utveckling för mig är ett uttryck för lycka. Kanske det också är så vi skall förstå en allt växande skara av coacher i vårt land? Det är helt enkelt människor som söker lycka och mening för sig själv, genom metodologin kan de  även hjälpa andra att bli mer lyckliga. Visste du att din grad av lycka är genetiskt betingad? Femtio procent av befolkningen tycks anse sig vara lyckliga. Det som är bra att veta är att även om din lyckogen inte är start så går den att lära sig. Hjärnan är som en muskel. Vi kan träna oss på att bli lyckliga!

Forskare menar att lycka inte skall sökas i ekonomiska levnadsförhållanden. Trots att vår materiella standard ökat under senaste århundrandet så har graden av lycka hos befolkningen inte ökat i motsvarande grad. Det som ger lycka till människor är istället en kombination av inre faktorer. Forskaren Sonja Lyubomirsky’s definition av lycka är ”ett glatt och förnöjsamt liv” (http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/man-kan-lara-sig-att-bli-lycklig).

Stewart Donaldson talade under sin föreläsning om treenigheten mellan engagemang, mening och resurser. Att vara i ”flow” anses vara den optimala erfarenheten. När vi är i flöde och energiskt fokus, fullt involverade och engagerade utan att tänka på tid, rum – en slags kreativ process där vi inte tänker på arbetet utan är i ett med det vi gör – då är vi i ”the zone” och detta utan droger. När var du i en sådan stämning sist?

Jag själv befinner mig i flöde i några olika sammanhang. Det viktigaste och mest angelägna är när jag är i service for andra människor i deras utveckling, antingen som coach, processledare, undervisare eller theta healer.  Det spelar ingen roll om det är med enskilda individer eller i grupp. Som personer är vi redo och mottagliga för olika saker. Därför finns det tack och lov också ett stort antal metodologier som alla syftar till samma sak, att skapa nytt medvetande, att bidra till personlig utveckling.  Ytterst tror jag personlig utveckling är viktig och angelägen för de allt mer stressade, målorienterade karriärmänniskorna i vårt moderna samhälle. Det är den personliga utvecklingen som gör att du finner en balans och blir mer lycklig.

Härnedan delar jag med mig av en film som mina tidigare studenter skapade för nu ett antal år sedan. De gav sig ut och undersökte frågan – vad skulle du vilja förändra? Kanske de egentligen var de ute efter att lära med om vad som gjorde människor lyckliga, men då de ännu inte var bekanta med positiv psykologi så utgick de från den fråga som de kände till – vårt behov av förändring och utvckling. Vad vill du förändra? I ditt personliga liv, men också vad är det  du vill se hända i samhället, för andra människor? När du börjar agera i den riktningen, då skapar du verklig lycka. Allt enligt studier från positiv psykologi.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.