Författare

Posted on Posted in Jante, Kommunikation

Författare

“Tänk nytt i den nya tiden” är titeln på den bok jag just nu skriver. Den handlar om vikten av systematiskt tänkande för att kunna skapa nya förutsättningar att lösa dagens samhälleliga problem.  Men det handlar också om – vad är det  för kunskaper som vi som människor behöver för att kunna tänka nytt i den nya tiden?

Du och din Jante: Reseguide i Janteland, Forma förlag

För några år sedan hade jag en ambition att starta en rörelse som skulle sprida information om hur Jante inverkar i våra liv. Det var ett uttryck för min egen resa att passera gränsen till ökad MEDVETENHET där vi börjar agera utifrån vem vi är och våra val, istället för att se till våra begränsningar. Som ett resultat författade jag tillsammans med Bo Pedersen  Du och Din Jante: Reseguide i Janteland publicerad av Forma förlag och med förord av Björn Ranelid. Du kan beställa ljudboken här.

Du och din Jante

av Maria Appelqvist och Bo Pedersen

Det finns en uppsjö av självhjälpsböcker som alla fokuserar på individen. Det är något fel på dig som du måste rätta till för att du ska kunna må bättre. Men tänk om det inte är du, som individ, som är problemet utan omgivningen som trycker ner och kväver den du är. Som säger:

Så där kan du inte göra … Vem tror du att du är … Har du storhetsvansinne …

Den här boken handlar om det – om Jantelagen som helt enkelt fostrat oss i tron att framgång, ambition och viljan att göra något av sitt liv är fult.

Jante som begrepp myntades i boken En flykting korsar sitt spår, skriven 1933 av den till Norge utvandrade danska författaren Aksel Sandemose. Boken beskriver delar av Sandemoses uppväxt i en liten dansk stad. Han ger staden en synonym – _Jante – och beskriver den oskrivna lagen som styr staden och alla däri.

I den här boken försöker författarna belysa Jantelagen, men istället för att fokusera på begränsningar, hinder och problem, ser de visioner, möjligheter, resurser och potential.

Det finns mängder av matnyttiga exempel där åtminstone något eller några kommer att kännas bekanta och dessutom en hel verktygslåda för att bekämpa Jantarna – både dina egna och andras.

“Ny information och kunskap bildar underlag till nya valalternativ som oftast också leder till nya typer av handlingar.

Vår förhoppning är att denna bok kan tjäna som en ingång till just annorlunda perspektiv och bidra till en ny typ av ‘glasögon’.”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.